Moody''s: Япония е изправена пред трето "загубено" десетилетие

Япония вероятно е изправена пред трето "загубено" десетилетие на бавен икономически растеж, който ще затрудни преодоляването на най-тежкото дългово бреме сред развитите страни, заявяват от международната рейтингова агенция Moody's. Агенцията порица провала на японското правителство да  спази собствения си краен срок - 20 юни, за обявяване на дългосрочен план за справяне с дълговите проблеми. Поради това от Moody's обмислят намаляване на кредитния рейтинг на страната.


Япония изпитва икономическа стагнация през по-голямата част от последните две десетилетия, поради което слезе от второ до трето място в световната ранглиста на най-големите икономики и натрупа 10 трилиона USD дълг в опитите си да стимулира растеж чрез разходи. Цената за покрване на щетите след природните бедствия и ядрената криза през март допълнително утежняват ситуацията. Бързото застаряването на населението и спадът в спестяванията на домакинствата се очаква в бъдеще допълнително да натоварят хазната.


През май Moody's обяви, че ще извърши преглед в рамките на три месеца за това дали да понижи сегашният рейтинг на Япония, който е един от най-високите в света - Aa2. Още тогава от агенцията отбелязаха, че най-вероятния резултат от проверката ще е понижение, въпреки привидно силната фискална програма на правителството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK