Парно, ток и газ поскъпват от 1 юли

Парното ще поскъпне повече от първоначалното обявено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). За София увеличение ще е над 4 %, за Пловдив над 6 %. , в Русе около 7%, а за Враца поскъпването ще е дори над 7%, обяви днес председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Първоначално от регулаторът прогнозираха, че средното увеличение на цената на топлинната енергия за страната ще е около 3-4%.


Според председателят на ДКЕВР поскъпването на парното е неизбежно заради увеличението на природния газ за последните две тримесечия. Семерджциев уточни, че предстои да бъде утвърдена цена на синьото гориво от 1 юли 4.71% , което е 557.22 лв. за 1000 куб. метра. Общественият доставчик "Булгаргаз" обаче поиска поскъпване от 6.91%.


За поскъпването на тока Семерджиев коментира, че то няма да надхвърли 2% нито по дневна, нито по нощна тарифа. Той заяви, че ще се запази ценовото съотношение между двете тарифи и прогнозираното увеличение от  10% за нощния ток няма да се случи. Такова увеличение поискаха електроразпределителните дружества EVN и E.ON. За него настояваха и топлофилационните дружества. Според тях така щяло да се насърчи използването на парно за отопление, а не на ток.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK