Регулаторите в САЩ започват разследване за манипулации на петролния пазар

Комисията за търговия с фючърси върху суровините (CFTC) на САЩ е започнала разследване за възможно  манипулиране на световния петролен пазар и използването на  вътрешна информация по повод неочакваното решение на Международната агенция за енергията (МАЕ) да да се отворят стратегическите запаси, за да се компенсира  прекратяването на петролния износ на Либия, пише Financial times. 


Според информация на изданието тази стъпка е предизвикана от "подозрителен скок на обемите на търговия" няколко часа преди  официалното оповестяване на решението на МАЕ. Така са се породили съмнения, че някои дилъри са имали предварително  стратегически важната информация в разрез с всички правила. Миналия четвъртък МАЕ изненада световните пазари като обяви, че 60 милиона барела петрол ще бъдат деблокирани от стратегическите запаси в подкрепа на световната икономика. Това  доведе до значителен спад на цените на петрола, от което можеха  да спечелят дилърите, които са разполагали с вътрешна информация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK