Таксата за тротоарно право в София ще поевтинее с 25%

Таксата за тротоарно право в София, която плащат търговците, собствениците на заведения и т.н., ще бъде намалена с 25%. Това съобщи председателят на стопанската комисия в съвета Николай Стойнев. Най-вероятно намалението ще влезе в сила от 1 август. Преди тази дата решение за това трябва да бъде взето от общинския съвет. Работна група, в която са участвали съветници, представители на кметството на асоциацията на ресторантьорите и на Съвета по туризъм, вече е обсъдила промените. Докладът за намалението на таксите ще бъде внесен за разглеждане на заседанието на 28 юли.


Сега таксата е различна в зависимост от зоната, в която попада обектът. Най-скъпо е в първа зона – в идеалния център на София, а най-евтино в четвърта – столичните квартали. "Таксата на кв. м в първа зона е 36 лв., като ще стане 27 лв. В четвъртък зона е 25.60 лв на кв. м, а ще стане 19.20 лв", обясни Стойнев. Другата промяна е, че на видно място в обекта ще трябва да бъде разположена схемата, която е одобрена от съответната районна администрация – за ползваната част от тротоара и вида на обектите върху него. Общинските служби, които издават разрешенията за ползване на тротоарите, ще трябва да маркират 4-те ъгъла на площта, за която търговците имат разрешение за ползване. Това ще се прави с жълти ъгли с размер 20 см на 20 см. "Така всеки гражданин ще може да види дали наемателят не използва по-голяма от разрешената му площ", обясни Стойнев.


Наемателите ще могат да облагородяват с кашпи и друга зеленина наетите пространства, но това ще става по одобрена схема от общината. Озеленяването не трябва да заема повече от 10% от наетата площ. Така например, ако някой е наел 20 кв. м, то ще може да сложи озеленяване само на 2 кв. м. "За озеленената част той няма да плаща наем", поясни председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK