Гуверньорът на централната банка на Афганистан е избягал от страната

Управителят на централната банка на Афганистан Абдул Кадир Фитрат е напуснал поста си и е избягал от страната, казвайки че животът му е в опасност, съобщи BBC. Той твърди, че правителството се е намесило в негово разследване за корупция в частната Банка Кабул. Говорител на правителството заяви, че бягството на Фитрат представлява измяна, както и че самият той е бил обект на разследване.


Финансови измами доведоха до фалита на Банка Кабул миналата година. Тя е най-голямата частна банка в страната. Разследващи твърдят, че банката е раздала стотици милиони долари в неправомерни заеми. Тя се разпорежда с разплащането на голяма част от правителствените заплати, включително тези на учителите и полицаите. Тя получи спасителен пакет през септември, а централната банка пое контрол над финансите й.


Фитрат е разбрал за заплахата за живота си, след като е разкрил някои от замесените в скандала пред афганистанския парламент. По-рано тази година, той публично обвини за скандала няколко високопоставени лица, сред които братът и няколко други роднини на президента Хамид Карзаи. Самият Карзаи обвини чуждестранни съветници за колапса на банката, която е раздала кредити за 467 млн. USD без документи или обезпечения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK