Здравната каса ще може да договаря отстъпки за най-скъпите лекарства

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще може да договаря отстъпки с фармацевтичните компании за част от лекарствата, за които плаща, съобщиха за БТА от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Това предвижда проект за промяна на Наредба 10 на МЗ. Отстъпките ще могат да се договарят само за медикаменти, които се плащат от здравната каса на 100 процента и са единствени представители от дадения вид (INN).


Договорите ще се сключват с притежателите на разрешенията за употреба на съответните медикаменти. Договорът за отстъпките ще се подписва от фирмата и управителят на НЗОК. В него ще се посочва размера на отстъпката и формираната нова стойност на съответното лекарство, както и всякакви други условия. Според промените, здравната каса ще е длъжна да отправи покана за договаряне на отстъпки към фирмите най-късно до 1 септември тази година.


Източник: БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK