Бизнес климатът се е влошил през юни

През юни 2011 г. общият показател на бизнес климата намалява с 0.4 пункта в сравнение с  предходния месец, сочи бизнес анкета на Националния статистически институт. Известно подобрение на стопанската конюнктура има единствено в сектора на услугите.


В сектор "промишленост", очакванията на анкетираните мениджъри е бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца да се влоши. Последната анкета регистрира увеличение на дейността, но все още без намерения за допълнително наемане на персонал. През юни несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната са основните фактори, затрудняващи дейността в промишлеността, като несигурната икономическа среда е все още над обичайната си средна стойност за последните десет години с 19.2 пункта.


Съставният показател "бизнес климат в строителството" през юни запазва равнището си от предходния месец. Данните от последните анкети показват, че има тенденция свиването на дейността да спре, като същевременно и в очакванията за следващите три месеца се отчита известен оптимизъм. Анкетата регистрира и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията. По отношение на продажните цени в строителството няма очаквания за повишение през следващите три месеца. При търговията на дребно, бизнес климатът се е влошил с 1.7 пункта в сравнение с предходния месец. Не се предвижда и увеличение на персонала.


Единствено в сектора на услугите през юни  бизнес климатът се подобрява с 0.9 пункта. По-добри са и оценките за настоящото бизнес състояние на предприятията, но очакванията за следващите шест месеца са по-резервирани. Известно влошаване има и в прогнозите за търсенето на услуги през следващите три месеца. По мнение на предприемачите през последните три месеца заетите в сектора са намалели.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK