Contour Global е новият собственик на ТЕЦ "Марица Изток 3"

Международната енергийна компания Contour Global вече е собственик на ТЕЦ "Марица Изток 3". Сделката беше финализирана вчера, 28 юни, съобщиха Raiffeisen Investment, която е консултант на купувача заедно с Lazard.


Споразумението беше подписано от базираната в САЩ Contour Global и вече бившия собственик на централата - италианската Enel, в средата на март. Сделката включва 73% от "Енел Марица Изток 3" и 73% от "Енел Оперейшънс България", като капиталовият дял се оценява на 230 млн. EUR. Заедно с дълга, който купувачът поема, сделката възлиза на около 545 млн. EUR.


Това е най-голямата сделка по сливания и придобивания в енергийния сектор на България. Според оценки на експерти българският M&A пазар се очаква да достигне 1 млрд. EUR през 2011 г., най-вече в секторите на възобновяемата енергия, производството на храни, търговията на дребно и земеделието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK