Португалия прие програма за приватизация и намаляване на разходите

Новото португалско правителство представи програмата си, съобщава БТА. В нея са включени приватизация и намаляване на разходите, за да си върне страната доверието на инвеститорите.


Европейският съюз и Международния валутен фонд ще подпомогнат Португалия със заем от 78 млрд. EUR.  Правителството на премиера Педру Пасуш Коелю планира да продаде дяловете си в енергийната компания ЕДП, Националната електрическа мрежа, авиолиниите ТАП и банка БПН. Броят на министерствата е намален от 16 на 11, а част от служителите в държавната администрация ще бъдат съкратени.  Проектът за скоростна линия, която трябваше да свърже страната с Испания, ще бъде замразен. Кабинетът планира да намали социалните разходи, но ще повиши данъците.  Целта на предприетите месрки е бюджетният дефицит за 2011 г. да намалее от 9.1% до 5.9%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK