Google пуска конкурент на Facebook

Новата социална мрежа ще предлага по-добър контрол върху личните данниGoogle представи цялостна социална мрежа, наречена Google+, предава Reuters. Това е най-големият пробив на пазара на социалните мрежи след като съоснователят Лари Пейдж пое поста на главен изпълнителен директор през април.


Пейдж постави на първо място в приоритетите си създаването на социална мрежа. Ролята на Google като основен източник на онлайн информация е застрашена, защото потребителите прекарват повече време в сайтове като Facebook и Twitter.


Според анализатори днес Google няма право на грешки със социалните си инициативи. Успешните социални мрежи ще привличат потребители и средства от реклама, които са толкова важни за  Google.
Google+ вече е достъпна за изпробване, като силно наподобява Facebook.  В Google+ има профилни снимки и новини в централната лента.  Мрежата  започна във вторник с експериментално включване на ограничен брой потребители. Същевременно контактите на потребителите са групирани в специфични кръгове по техен избор, за разлика от типичната за  Facebook обща група приятели. Предимството на Google е по-доброто отношение към личните данни.Facebook е обвиняван заради объркващите си начини за контролиране на личните данни. Миналата година социалната мрежа предостави възможност на потребителите си за организиране на по-малки групи приятели. Google, без да споменава имена, обяви, че други социални мрежи са се опитали да създадат групи, но усилията им не са дали резултат.


Компанията все още не е обявила кога мрежата ще бъде по-достъпна. В новата услуга за момента няма реклами.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK