"Газпром" се отказва от сделка с "Петрол"

Сблъсъкът на двата лагера, враждуващи за контрола над "Петрол", е на път да провали очакваната сделка с руската петролна компания "Газпром нефт". Информация за преговори с руснаците се появи преди две седмици, като беше потвърдена както от групата мениджъри в "Петрол", които са в лагера на Митко Събев, така и от хората на другата голяма фигура в компанията Денис Ершов. Изглежда, обаче, че докато продавачите спорят кой точно да продаде дружеството, интересът на руснаците се изпарява.


Безинтересно почти"Нямаме интерес към покупка на българската компания", отговориха от пресцентъра на руската компания на въпрос на в. "Пари" дали биха купили българския дистрибутор на горива. Руснаците все пак запазват мълчание по въпроса дали биха купили активи на компанията - бензиностанциите й например. "Нямаме коментар", беше лаконичният отговор от руското дружество. Източникът на първоначалната информация за интерес на руското дружеството - бившият финансов директор на "Петрол" Цветан Димитров, който е в лагера на Денис Ершов, каза за в. "Пари" че до него не е достигала информация за отказ на "Газпром нефт" от сделка. "Ако са се отказали, не са ни информирали, но преди две седмици техни представители бяха в България и обиколиха 200 обекта на "Петрол", твърди Димитров.


Какво е новотоНапълно неясен продължава да бъде въпросът - ако все пак има сделка, кой ще я подпише за "Петрол". "Компанията няма легитимно ръководство, което да подпише сделка, защото по устава трябва да има трима действащи членове на УС, а в момента двама са отстранен от съда и един е подал оставка", каза Димитров. Именно оставката е нов момент в петролната сапунена история.Справка в Търговския регистър показва, че двама от членовете на т. нар. управителен съвет - Орлин Тодоров и Светослав Йорданов, продължават да са отстранени от упражняване на дейността си с решение на Софийския градски съд от 30 май 2011 г. Решението е наложено като обезпечителна мярка по иск на обратната страна - члена на надзорния съвет Денис Ершов.


Къде е оставкатаСпоред Димитров пък Светодар Йосифов е подал оставка, за да не бъде съдебно преследван за действията си. Тази оставка обаче все още не била приета. До редакционното приключване на броя не успяхме да се свържем с Йосифов за потвърждение. Не получихме и отговори от "Петрол" кой командва дружеството. "В момента "Петрол" АД се представлява от УС в състав Иван Костадинов, Светодар Йосифов и Калоян Кършев", обясниха в официален отговор преди две седмици от компанията. Справка в Търговския регистър обаче показва, че дружеството няма представляващ след отстраняването на Светослав Йорданов. "Всички действия на ръководството в последните седмици са нелегитмни и недействителни, а всички платежни нареждания със сметки на компанията са нелегитмни и оспорими", каза още Цветан Димитров. По думите му дружеството практически ще престане да съществува, защото в компанията няма нищо, а единствената алтернатива пред "Петрол" е влизането на кредиторите в компанията под формата на управление, което ще се случи до 4 месеца.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK