ГЕРБ вади "Български пощи" от забранителния списък за приватизация

Законопроект за изменение и допълнение на закона за приватизация, който е подготвен от депутати от ГЕРБ предвижа дружеството "Български пощи" да бъде извадено от забранителния списък за приватизация. Законопроектът беше гледан днес на първо четене в Комисията по икономическа политика към парламента.


Вносителите от ГЕРБ обясниха, че идеята е работата на пощите да бъде подобрена. "Не сме сигурни, че държавата може да бъде добър ръководител на пощите", коментира зам.-председателят на икономическа комисия и депутат от ГЕРБ Валентин Николов. По думите му това, което се цели е да бъде привлечен сериозен инвеститор с добър опит в пощенската дейност, но мажоритарният дял от дружеството да остане държавна собственост.


"Очакваме до края на юли да бъде готов задълбоченият анализ на дейността на пощите и на негова база да решим какви действия ще предприемем", обясни зам.-министърът на транспорта Първан Русинов. Той допълни, че транспортното министерство, което е принципал на "Български пощи" не е подкрепило приватизацията на пощите, а само изваждането на дружеството от забранителния списък за приватизация.
Депутатите от опозицията обаче са против готвените промени. Те са на мнение, че с тази стъпка се цели разпродажба на имотите на "Български пощи", а инвеститорът бил ясен още от сега. Според Петър Димитров от БСП това действие е по аналог на приватизацията на БТК и няма да доведе до нищо добро.


Синдикатите също са против. Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров предупреди, че ако започне приватизация на пощите, ще бъдат организирани протести, защото няма гаранция, че интересите на 14-те хиляди работници в дружеството ще бъдат защитени. Представители на синдикалните организации се обединиха около мнението, че проблемът с пощите е не това, че дружеството е на загуба, а това, че няма добро управление.


Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов заяви, че това, че едно дружество се вади от забранителния списък за приватизация не означава, че то ще бъде приватизирано.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK