ВСС избра скандален прокурор за шеф на спецпрокуратурата

Прокурорът по делото срещу Максим Стависки и наблюдаващ прокурор по делото "Октопод" Светлозар Костов бе избран за ръководител на първоинстанционната специализирана прокуратура след заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес. Подкрепа за кандидатурата на Костов дадоха 15 членове на съвета, един бе против, а двама се въздържаха.


Светлозар Костов е известен с факта, че вече две години не внася обвинителния акт по делото срещу организирана престъпна група "Октопод". Преди време пък той бе наказан със забележка от ВСС, защото непосредствено след края на процеса срещу фигуриста Максим Стависки бе заснет на площадка за пързаляне да размахва кънки и бе отправил репликата "Вързахме кънките на Стависки".


Без изненада Борислав Сарафов, прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП), бе избран за ръководител на специализираната апелативна прокуратура. Все още не е потвърден председател на специализирания апелативен наказателен съд. Въпреки очевидните слабости в концепцията на кандидата съдия Росен Русев, който сега е председател на Окръжния съд в Хасково, ВСС реши да му даде още седмица, за да допълни своята концепция за управлението на второинстанционния специализиран съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK