КРС отчете напредък при преносимостта на номерата

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) отчете значителен напредък при осъществяването на преносимостта на номерата по време на среща с представители на мобилните оператори и неправителствени организации вчера. От началото на април 2008 г., когато тази възможност беше записана в закона, до 31 май 2011 г. пренесените фиксирани номера са 78 924, а пренесените мобилни - 161 868. Процесът се е ускорил поради възможността за ползване на тази услуга "на едно гише". Операторите са регистрирали и драстично намаление на жалбите от страна на абонатите.


Преди дни от Комисията за защита на конкуренцията казаха, че услугата има голям потенциал за развитие и е важно процесът да бъде улеснен. Регулаторът отчете, че абонатите, възползвали се от преносимостта през 2010 г., са много малка част от общия брой на ползвателите на мобилни услуги - около 1,3%, което е едва с около 0,8 процентни пункта повече спрямо края на 2009 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK