"Алфа Рисърч": 54% от българите биха подкрепили АЕЦ "Белене"

Сред най-важните съображения на привържениците е икономическата ефективност и екологичната безопасност54% от българите смятат, че строежът на АЕЦ "Белене" трябва да се осъществи. Това става ясно от проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 20-27юни, предаде Еcon.bg.


Привържениците на проекта обаче допускат неговото строителство, ако бъдат  изпълнени някои съображения. На първо място това е икономическата ефективност, а след това екологичната сигурност. Сред важните фактори е и участието на западен инвеститор. При липса на такъв твърдо подкрепящите биха паднали на 28%.


Проучването показва, че 43% от интервюираните  не одобряват перспективата  България да бъде първата страна от ЕС, която би започнала строителство на атомна централа след аварията във Фукушима. Друга важна забележка е съхранението на ядрено гориво.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK