МИЕТ и "Атомстройекспорт" имат две версии за подписаното Допълнение 13 към договора за АЕЦ "Белене"

Подписаното Допълнение 13 между НЕК и "Атомстройекспорт" предвижда да бъде създадена финансова работна група, в която да участва и изпълнителят, за да бъдат изяснени условията на предлаганото руско финансиране. Така изглежда разпространеното в събота съобщение от Министерството на икономиката енергетиката и туризма във връзка с удължаването срока за окончателно решение за проекта АЕЦ "Белене".


Между този текст и съобщението на руската компания, която е изпълнител на проекта - "Атомстройекспорт", обаче има разминаване. Дъщерната компания на "Росатом" съобщава, че се наема "да окаже съдействие на НЕК при създаването на работна финансова група (както и при по-нататъшни обсъждания) с потенциални акционери в проектната компания за АЕЦ "Белене".


Ако съобщението на "Атомстройекспорт" е по-коректно, това означава, че Русия се е отказала от идеята си да финансира проекта със свои средства, както предлагаше преди време. От българска страна пък не искаха да приемат подобно предложение, защото това би означавало на наша територия да се изгради изцяло руска атомна електроцентрала.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK