ЕК одобри финансирането за жп линията Пловдив-Бургас и столичното метро

Европейската комисия одобри финансирането на проекта за рехабилитация и модернизация на жп линията Пловдив-Бургас, съобщиха от пресслужбата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Средствата за реализиране на проекта са в размер на около 219 млн. EUR, от които до близо 175 млн. EUR е съфинансирането от Кохезионния фонд на ЕС.След проведена тръжна процедура е избран изпълнител по трите позиции на проекта - консорциумът "Джи Си Еф - Ск 13 - Трейс рейлинфра", който е предложил да изгради трасето за близо 317 млн. лв. (без ДДС). Строителството започна на 11 май, а след днешното решение на ЕК извършените разходи ще бъдат покрити от Оперативна програма "Транспорт".


Зелена светлина е получил и проектът за разширение на софийското метро в частта от "Обеля" до "Надежда" и от "Младост" 1 до бул. "Цариградско шосе". Заедно с изграждането на тунелите, релсите, метростанциите и паркингите, като част от този главен проект ще бъдат закупени 18 метровлака. Съгласно решението на ЕК се одобрява финансиране по проекта с 250 млн. EUR от ОП "Транспорт", от които до 200 млн. EUR са безвъзмездна помощ от Кохезионния фонд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK