Започват масови проверки за условията на труд  

От днес започват съвместни масови проверки на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" и Националната агенция по приходите (НАП) за предотвратяване на нарушения и за гарантиране на трудовите и осигурителните права на работещите, съобщават от пресцентъра на ИА "Главна инспекция по труда".Експертитите на двете агенции ще проверяват за наличие на писмено сключени трудови договори, за това дали са начислени и внесени дължими осигурителни вноски, дали се спазва реалното работно време, дали заплатите се плащат навреме и т.н.


Проверките ще се извършват и в извънработно време, през почивните дни и през нощта, за да бъдат намалени до минимум възможностите за избягване на контрола от страна на недобросъвестни работодатели.Там, където са констатирани нарушения, ще бъдат извършени повторни проверки с приоритет - наличие на трудови договори, размер на работния ден, заплащане на труда и осигуровки.Целта на масираните проверки е намаляването на работещите без трудови договори и на фиктивно определен четиричасов работен ден, а в действителност да се полага труд в рамките на 8 и повече часове, посочват от ИА "Главна инспекция по труда".По тази причина се обхващат всички икономически дейности на територията на цялата страна, особено тези със сезонен характер на дейността, и по Черноморието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK