БСК отчете първи успех в борбата против такса "Смет"

Българската стопанска камара (БСК) отчете първи успех в борбата си срещу метода, по който се определя такса битови отпадъци (ТБО). Със свое решение от 21 юни т.г. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е уважила жалбата на БСК срещу решение на Столичния общински съвет, с което са въведни различни основи за определяне на ТБО и различни размери на ставката според вида на имотите. Според становището на КЗД това е дискриминация по имуществен признак.


"Поне от 10 години от БСК настояваме да се смени нормативната уредба за определяне на такса битови отпадъци, поради съществената причина, че тя не стимулира намалението на изхвърлените отпадъци и разделното събиране", заяви председателят на камарата Божидар Данев. От БСК отбелязват, че СОС е заменил принципа "Замърсителят плаща", залегнал както в европейските директиви, така и в българското законодателство, с "Имотът плаща", което превръща таксата във втори имотен данък. Сегашният метод за определяне на ТБО води и до голяма неравнопоставеност сред фирмите с различна трудова и капиталова интензивност. Според проучване на камарата сред нейни членове, през миналата година ТБО на едно заето лице е варирала между 30 до 3100 лв., а на тон битови отпадъци - от 20 до 150 000 лв.


От БСК настояват да се ускори законодателното решаване на проблема с определянето на ТБО, а общинските съвети в цялата страна да се съобразят с решението на КЗД. Според тях също така политическите партии да включат в предизборните платформи на своите кандидати за местната власт категорични ангажименти за решаване на проблема. От камарата призоваха гражданите да дадат гласовете си само за тези кандидати, които имат ясна визия по въпроса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK