Страните от ЕС ще решават сами дали да отглеждат ГМО

Европейските държави ще могат да забраняват генни модификации на екологично основание или заради заплаха за общественото здравеЕвропейският парламент подкрепи на първо четене предложението отделните страни в Европейския съюз да прилагат собствена политика за  генетично модифицирани организми (ГМО), предава БТА. Според предложението държавите ще имат правото да ограничават или забраняват отглеждането на ГМО.


Идеята трябва да бъде разгледана от Съвета на министрите на ЕС. Ако те постигнат обща позиция по въпроса, страните и регионите ще могат да преценят дали да отглеждат генно модифицирани организми, като ще могат да изтъкват и екологични причини за това.


Досега Европейската комисия предлагаше страните да имат право да забраняват отглеждането на ГМО, но без да се аргументират с екологични основания или заплаха за общественото здраве. Ако предложението от днес бъде прието, държавите ще могат да мотивират забраната и с желание за запазване на биоразнообразието или с възможни отрицателни въздействия върху околната среда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK