Семена на сминдух са виновни за епидемията с e.коли

Семена на сминдух, внесени от Египет и използвани за производството на кълнове, са най-вероятната обща връзка между двете огнища на Е.коли O104: H4 в Германия и Франция. До този извод е стигнала работната група на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA). Въз основа на тези констатации EFSA е изпратила на Европейската комисия и препоръки, за да се предотврати по-нататъшна експозиция на потребителите на заподозрените семена и да се извърша проследяване във всички страни, които може да са получили семена от съответните партиди.


Работната група на EFSA бе създадена в отговор на спешно искане от страна на Европейската комисия във връзка с протичащите огнища на е.коли на 26 юни 2011 г. Учените на EFSA се присъединиха към работна група от длъжностни лица и експерти от Европейската комисия, съответните държави-членки, Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, Световната здравна организация и Организацията за прехрана и земеделие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK