МО дава 100 пъти повече пари на български фирми, отколкото на чужди

През миналата година Министерството на отбраната е изплатило 336 млн. лв. на български компании за извършени дейности, а за 2011 г. се предвижда те да получат около 302 млн. лв. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангеловна на конференцията "Бъдещето на българската отбранителна технологично-индустриална база". Малка част от тези средства обаче са свързани конкретно с фирми от отбранителната индустрия, уточни той.


Министърът отбеляза, че ако през 2010 г. към чужди фирми са извършени рязплащания за 157 млн. лв., за тази са планирани едва 3 млн. лв., т.е. за през 2011 г. българските фирми ще получат 100 пъти повече средства от поръчки свързани с отбранителната индустрия. "Волята на МО да бъде коректен партньор на българските фирми от отбранителния бизнес е налице, ясен знак за което е намаляването на задълженията към доставчиците", заяви министъра. По негови изчисления задълженията на военното ведомство към българската индустрия и към чужди фирми са намалени четирикратно от началото на мандата му.


На конференцията беше обявено още, че в края на годината ще бъде приет нов държавен военновременен план, чрез който ще се освободят значителни ресурси от суровини и материали, които сега фирмите са задължени да поддържат. Ангелов призна за свой неуспех това, че министерството не се е освободило от ненужни имоти и дейности. Той възнамерява да предложи на правителството да създаде специална държавна агенция, която да се заеме с приватизацията на излишните военни имоти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK