Винарите вече ще получават обезщетения от държавата

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов подписа заповед за предоставяне на финансова помощ по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2008-2014 г., съобщиха от пресцентъра на МЗХ. Според заповедта размерът на обезщетението на доходите ще се определя въз основа на данните за средния добив от заявените имоти за последните три винарски години от съответното лозарско стопанство и средната изкупна цена на гроздето за съответната година по данни от САПИ. Размерът на обезщетението ще обхваща 100% от загубите за период от три години и ще се изплаща на производители, подали заявление за подпомагане след 1 октомври 2010 г. и сключили договор с Държавен фонд "Земеделие".


Междувременно от Държавен фонд "Земеделие" съобщиха, че по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за финансовата 2010-2011 г. са подадени 114 проекта за над 14.8 млн. EUR. Приемът, който трябваше да приключи през април тази година, бе удължаван на два пъти до 1 юли. Бюджетът, определен за България за този период, е 22 млн. EUR.  Финансирането е изцяло с европейски средства, с изключение на мярката "Промоция на пазари на трети страни".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK