Източна Европа се е развивала по-добре от югославските републики

Държавите от Източна Европа са се развивали по-добре от бившите югославски републики, твърдят икономисти. Най-лошо е положението в Босна и Херцеговина, съобщава БТА. Там икономиката ще достигне нивото на България от 2006 г. едва през 2013 г. Според словенския икономист  Радо Пездир проблемът е в липсата на ефикасни институции, правова държава или нормална икономика.


Според сръбския икономист Мирослав Здравкович Сърбия е на път да стане по-бедна и от Албания. Причината е, че няма ясна и предвидима икономическа политика и частният сектор е слабо развит. БВП на страната днес е на нивото отпреди 40 години. Лошите резултати на сръбската икономика се дължат и на продължителната изолация на страната и бомбандировките. Икономистите посочват, че страните от бивша Югославия се развиват по-бавно не само заради войната, но и заради неспособността на политическите елити да въвеждат структурни реформи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK