Бориславова наложи своя модел в БАКБ

Увеличението на капитала в БАКБ ще стане по модела на Цветелина Бориславова, а в Надзорния съвет на банката ще влезе представителят на втория акционер "Грамърси" - Джейсън Кук. Така на пръв поглед и двете страни остават доволни. Изводът от вчерашното събрание всъщност е, че Бориславова вече поема пълния контрол над сибитията в банката.


Общото събрание се очакваше с голям интерес заради напрежението между мажоритарните акционери "Си Ес Ай Еф" на Бориславова и американския фонд "Грамърси" за начина, по който да се увеличили капитала на банката и цената на която да бъдат издадени новите акции. В крайна сметка обаче предвидения сблъсък между големите акционери не се състоя. Причината е, че представителите на другия основен акционер - "Грамърси" изобщо не се явиха на събранието. Вместо това те изявиха с декларация подкрепата си за всички решения на него.


Причината за "омекването" в позицията на  "Грамърси" е започналото производство на Комисията за защита на конкуренцията, която обяви, че се сезира и ще разследва дали фондовете на американската компания на упражняват контрол над банката. Производството на КЗК е започнато по сигнал именно на "Си Ес Ай Еф". В молбата до КЗК фондът на Бориславова призова на основание на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията ако се докаже упражняване на контрол от страна на акционерите "Грамърси Имърджинг Маркет фънд", "Грамърси Селект Мастер Фънд" и "Дейтън Инвестмънтс Холдинг" върху БАКБ, "да се забрани извършването на всякакви фактически и правни действия от тяхна страна". От КЗК разясниха за в. "Пари", че със започване на самото производство от КЗК "Грамърси" напрактика са загубили правото си на глас в общото събрание.


Повече по темата в утрешния брой на в. "Пари"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK