ЕС забранява вноса на семена от сминдух от Египет заради е.коли

През миналата година са внесени 49 000 тона от рисковите египетски семена, които са на стойност 56 млн. EUR Европейската комисия съобщи, че налага временна забрана на вноса от Египет на семена от сминдух, както и че изтегля такива пратки европейските пазари, предаде БТА. Причината за това решение еразпространения по-рано днес доклад на Европейската агенция по сигурността на храните, според която семена от сминдух, внесени от Египет, са най-вероятната причина за разпространението на Ешерихия коли (е.коли) в Северна Германия и Франция.


ЕК изисква всички държави от ЕС да проверят внесените  пратки със семена от сминдух от един конкретен египетски производител между 2009 г. и 2011 г., да ги изтеглят от пазара и да ги унищожат. Налагането на временната забрана за внос ще бъде валидна до 31 октомври. Мерките, приети днес от  ЕК, трябва да бъдат въведени в действие незабавно, се посочва в съобщението. Комисията отбелязва, че страните от ЕС внасят семена за разсад основно от Китай и Индия. През 2010 г. обаче от Египет са били внесени 49 000 т, които попадат в обхвата на днешното решение. Стойността на количествата внесени от Египет е 56 млн. EUR, отбелязва комисията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK