Ако искаш да си в Google+, ще трябва да почакаш

Седмица след старта на Google+ новата социална мрежа на лидера в онлайн търсенето Google интересът към нея е огромен. Това е и причината Google да спре достъпа на нови потребители до социалната мрежа. "Невероятен наплив. Искаме да направим това внимателно и по контролиран начин", обяснява Вик Гундотра, вицепрезидентът на Google по инженерните въпрос, чрез профила си в Google+. Говорител на компанията, цитиран от агенция "Ройтерс", е отказал да обяви дали достъпът на нови потребители е възстановен, но реакциите на потребители в интернет показват, че явно не е.


Възторжени призиви


Ако съдим по ревютата на Google+ в медиите, вероятно ще се влюбим в социалната мрежа. Всички, включително и потребителите, отбелязват, че много прилича на Facebook, но предлага някои по-добри функции. Също толкова единно е и мнението, че този опит на Google да направи успешна социална мрежа е доста по-добър от предишните.
Реакции и коментари


ZDNet отбелязва любимите си функции в новата услуга. "Гардиън" оценява високо мобилната и критикува силно десктоп версията. PCWorld отбелязва, че това не е Facebook. Wired нарича подхода към сигурността "сравнително добро начало", а CNN се съсредоточава върху може би най-забележителната функция - видеоконферентния чат.


Защо да чакам


Ако попитате един нормален потребител на Facebook кое е най-дразнещото нещо при най-голямата социална мрежа, отговорът най-вероятно ще бъде, че сайтът е пълен с бъгове и недомислици. Сред другите топотговори ще са и постоянните промени, които търпи Facebook още от създаването си.Още на началната страница на Google+ пише, че социалната мрежа е в етап на ограничено полево тестване. Също там Google обяснява, че в момента мрежата е отворена за малък брой хора. Прави впечатление, че повечето избрани са потребители, които проявяват висока активност в други социални мрежи.


Обратна връзка


От настоящите потребители се очаква да дават обратна информация за проблеми, които срещат в G+, а това определено не е занимание за всеки. В същото време Google не биха си позволили да пуснат недовършен продукт за масовите потребители. Все пак точно GMail беше в бетатест години наред.Проблеми определено не липсват. Още през първите дни чат функционалността чезнеше, а видеоразговорите се разпадаха без причини. По-късно стана ясно, че всъщност не всичко остава в кръга, в който споделяте. Google официално обяви, че ще оправя тези и всички други проблеми, които бъдат открити, и благодариха на потребителите за съдействието.


Сразен гигант


Основният въпрос около Google+ е дали ще успее да повали Facebook от лидерското място. Ако всичко зависеше от технологии и дизайн, отговорът би бил абсолютно положителен. Само че в момента новият проект е изправен пред изключително сложната задача да привлече и масата, а не само техничарите. Ако това се случи, успехът на Google+ е гарантиран.


---------------------------------------------------


Конкуренцията не спи


Миналата седмица изпълнителният директор на Facebook Марк Цукърбърг заяви, че трябва да очакваме нещо "невероятно" тази сряда. Това отпуши тапата на слуховете, които поеха основно в две посоки.Първият вариант според повечето американски медии е дългоочакваното партньорство между Facebook и Spotify - компания, която предоставя музика за безплатно слушане онлайн. За подобен ход се говори от месеци, като единствената причина, която забавя старта на Spotify във Facebook, e, че компанията не може да уреди авторските права за музиката, която предоставя.Технологичният блог TechCruch залага на партньорство между Facebook и Skype. Според блога двете компании ще си партнират за нов продукт, който ще позволява на потребителите да провеждат видео чат директно през браузъра. Не е ясно каква точно ще е интеграцията, но ще има и десктоп част от приложението, за която не е ясно дали ще има общо със сегашния софтуер на Skype, или ще е нещо напълно ново.Какво точно ще бъде това "невероятно" нещо, ще стане ясно по-късно днес на специално събитие, организирано от Facebook. Върху поканите за него има два чат балона, които сякаш накланят везните към обявяване на партньорство със Skype.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK