Нова вълна инвеститори заемат позиции в земеделската земя

За малко повече от шест месеца три от големите фондове за земя смениха собственика си, очаква се тенденцията да продължиНова вълна инвеститори заемат позиции сред големите собствениците на земеделска земя измествайки пионерите в сектора. Така може да се обобщи серията придобивания на дялове във фондовете за земя. За малко повече от шест месеца три от големите дружества в сектора смениха мажоритарните си акционери, а представители на бранша очакват тенденцията да продължи. "Да, има вълна на навлизане на нови акционери във фондовете за земя. Земеделието е един от добре работещите сектори на икономиката, генерира добри печалби а оттам и фондовете за земя подобряват резултатите си", обясни председателят на УС на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя Борислав Петков. Че ще има нови размествани сред акционерите на фондовете за земя, очаква и един от пионерите в този бизнес - бившият вицепремиер, а сега изпълнителен директор на "Булленд" Валентин Карабашев. "Едни инвеститори са преценили, че е добре за тях вече да излязат от тази сделка, а са влезли други - много е вероятно да има и други подобни сделки", обяснява Карабашев. Земеделието ще бъде един от приоритетните сектори за сливания и придобивания през 2011 г. заедно с възобновяемите енергийни източници, производството на храни и търговията на дребно, прогнозираха наскоро и от Raiffeisen Investment. Според анализаторите обемът на сделките по сливане и придобиване в България тази година ще достигне 1 млрд. EUR.


Причините


Какво е толкова привлекателното на сектора, че има засилващ се интерес към него? Заради силната минала година земеделието се оказа много притегателен бизнес през 2011 г. Доходността от ренти, която формират фондовете за земя, непрекъснато расте, а с това и средствата, които те раздават на акционерите си под формата на дивиденти. Много от земеделските АДСИЦ вече премахнаха ограничения срок на съществуването си, което според представители на бизнеса е достатъчна гаранция, че те продължават да вярват в добрата доходност, която може да правят компаниите им. Заради завръщащия се интерес към земеделието компаниите с пари на разположение приемат купуването на дял във фонд за земя като потенциално добра сделка.
Малко сделки


Серията придобивания започна в края на миналата година, когато компанията на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев - "Бромак", купи дела от 21.6% на "Галакси пропърти груп" в "Агро Финанс" АДСИЦ. Впоследствие книжата се оказаха в самата банка, а най-накрая купувач стана "Никкомерс 01" ЕООД. В момента едноличното търговски дружество, което е сред акционерите и на много активната в придобиванията интернет компания "ЗБей БГ", държи 30.35% от капитала на фонда за имоти.В началото на април "Енемона" продаде 99.98% от дъщерното си дружество "Агро Инвест Инженеринг" и 49.96% от "Ломско пиво" на вносителя на "Пежо" за България "София Франс Ауто" за общо 18.4 млн. лв. От "София Франс Ауто" определиха покупката като начин да диверсифицират бизнеса си, след като продажбите на коли спаднаха заради кризата. Последната сделка само преди седмица беше за акциите на "Еларг ФЗЗ". Близо половината от капитала на фонда беше продаден от хедж фонд QVT Fund LP на обслужващото дружество на "Еларг" "Агроменидж". Сделката през борсата оцени прехвърления дял на 20.1 млн. лв. 


В търсене на капитал
Засилените сделки с акции на фондовете за земя карат представители на бранша да очакват серия от увеличения на капитала във водещите дружества. "Доста от фондовете за земя проучват такава възможност. Включително и ние сондираме и с настоящите, и с потенциални бъдещи акционери дали биха записали акции от увеличение на капитала. Очаквам по този начин да влязат и чуждестранни инвеститори", категоричен е Карабашев. На същото мнение е и Борислав Петков. "Очаквам да има много увеличения на капитала при компаниите, които се търгуват на борсата", обясни той. Вдигането на капитал е и един механизмите по които се очаква навлизането на нови инвеститори. Секторът на фондовете за земя остана единственият в сегмента на недвижимите имоти, който привлича интереса на чужди инвеститори, които се очаква да бъдат и водещи играчи при идващите увеличения на капитала. 


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
СДЕЛКИТЕ В ДАННИ"Агро Инвест Инженеринг"


В началото на април "Енемона" продаде 99.98% от дъщерното си дружество "Агро Инвест Инженеринг" и 49.96% от "Ломско пиво" на вносителя на "Пежо" за България "София Франс Ауто" за общо 18.4 млн. лв. От "София Франс Ауто" определиха покупката като начин да диверсифицират бизнеса си, след като продажбите на коли спаднаха заради кризата. Сделката беше финансирана от вложението на компанията в "Райфайзен (България) Фонд Защитена Инвестиция в Евро". Продажбата даде възможност на "Енемона" да се освободи от инвестиции, които не се вписват в стратегията й за развитие."Агро Инвест Инженеринг" се занимава с покупка, наемане, отдаване под аренда и обработка на земеделски земи. Към момента компанията обработва 20 хил. дка собствена земя, а до 2012 г. планира да увеличи площите си до 24 хил. дка.


"Агро финанс" АДСИЦ


В края на 2010 г. компанията на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев - "Бромак", купи дела от 21.6% на "Галакси пропърти груп" в "Агро финанс" АДСИЦ. Тогава "Галакси пропърти груп" продаде точно 6 969 431 акции за общо 7.11 млн. лв., или по 1.02 лв. за акция - най-високата цена за акция на дружеството през последната над една година.Впоследствие книжата се оказаха в самата банка, а най-накрая купувач стана "Никкомерс 01" ЕООД. В момента едноличното търговско дружество, което е сред акционерите и на много активната в придобиванията интернет компания "ЗБей БГ", държи 30.35% от капитала на фонда за имоти. Банката също остава акционер във фонда.


"Еларг"


Последната сделка в бранша беше сключена в края на юни, когато близо половината от капитала (49.5%) на "Еларг фонд за земеделска земя" АДСИЦ беше прехвърлен на борсата за 20.1 млн. лв. Делът беше продаден от регистрирания на Каймановите острови хедж фонд QVT Fund LP. Купувачът се оказа обслужващото дружество на "Еларг" "Агроменидж". Броени дни по-късно стана ясно, че "Агроменидж" е увеличило капитала си с една трета - от 50 на 75 хил. лв. Новоиздадените 25 хил. акции с номинал 1 лв. и емисионна стойност 35 лв. са били записани от "Индустриален холдинг България" срещу сумата от 875 хил. лв. Така холдингът индиректно придоби дял във фонда за земя. Причината за навлизането на холдинга в земеделския бизнес отново е разнообразяване на инвестиционния портфейл. "Еларг" е основано през 2005 г. и е първото дружество със специална инвестиционна цел в земеделието. Към момента то е един от най-големите собственици на земеделска земя, като притежава над 281 хил. дка в цялата страна.


-------------------------------------------------------------------------

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK