КТБ иска да влезе в управлението на "Булгартабак холдинг"

Българските инвеститори заявили първоначален интерес към държавния дял от "Булгартабак" - банкерът Цветан Василев и "Кингс Табако" дадоха заден от конкурса и отричат връзка с останалите в играта три дружества."Никога не съм имал намерени да купувам директно "Булгартабак", моето желание беше по-скоро ние да участваме в пакет с компания, която разбира от този бизнес, но това не се случи", обясни за в. "Пари" председателят на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев."Булгартабак" е затворена страница за нас към момента и насочваме всичките си усилия към собствения си завод в Пловдив", каза изпълнителният директор на "Кингс Табако" Бойко Качулев. По думите българската компания остава на позицията си, че иска да участва в конкурса, но заради условията не е допусната.


Има ли връзка с Виена


И двамата потвърдиха, че нямат връзка с трите дружества останали в надпреварата - British American Tobacco и двете австрийски компании CB Family Office Service GMBH и BT Invest GMBH - и не мислят да си партнират с тях."Това са нови компании, явно създадени специално за целите на приватизацията, но аз не ги познавам и нямам нищо общо с тях", каза Василев в отговор на въпроса дали е свързан с австрийските дружества. По думите му банката е имала разговори с един от големите играчи на световния цигарен пазар - да участва в сделката под формата на финансиране. "Моят фавотит беше KT&G, които са компания, разбираща от този бизнес, но заради заложените условия те се отказаха", обясни Василев. Според него изискванията към купувача са доста рестриктивни за всеки инвеститор, искащ да прави нормален печеливш бизнес.
КТБ влиза в ръководството


"Оттук натам ние се интересуваме от "Булгартабак" дотолкова, доколкото сме акционер със сериозен дял и ще искаме да участваме в управлението на компанията", добави Василев. По думите му, който и да спечели конкурса, след избирането му от КТБ ще се свържат с него и ще искат участие в ръководния орган на компанията. "Булгартабак" има нужда от твърда ръка в управлението, защото в него има много политически моменти", категоричен е Василев. Банкерът обяви за глупости твърденията, че се е борил за покупката на "Булгартабак", за да задържи парите, които дружеството има по сметките на банката. "Истината, е че не те ни дават пари на нас, а ние на тях, защото имаме кредити към "Булгартабак", обясни Василев. По думите му кредитната експозиция на трезора към цигарения холдинг е около 30 млн. лв.


(Полу)анонимни купувачи


Двете австрийски компании CB Family Office Service GMBH и BT Invest GMBH, които останаха в играта за "Булгартабак", са абсолютно непознати в България и това веднага създаде съмнения има ли бизнес зад тях и с кого реално играят те. Според публикация на в. "Труд" BT Invest е регистрирана на 14 април 2011 г. Източници на вестника твърдят, че компанията е свързана както с инвестиционен холдинг, базиран в Кипър, така и с втората по големина банка в Русия ВТБ. Представителят на австрийската инвестиционна компания Йоханес Пепелник пък е заявил: "Сигурни сме, че ще спечелим конкурса за продажбата на "Булгартабак". Историята на другата австрийска компания също е доста оплетена. Зад CB Family Office Service GMBH стои "Капитал банк", част от "Граве груп". В сайта на банката обаче няма данни за връзка със CB Family Office Service GMBH. Дружеството няма свой сайт, а в интернет няма и никаква информация за него освен фирмени регистри с адреса му в австрийския град Грац.Голяма част от въпросителните за австрийските компании може да отпаднат, ако Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол разпространи повече информация за тях. В подадените пред агенцията документи би трябвало да има данни за структурата на дружествата. До 25 юли оставащите в играта компании трябва да закупят информационен меморандум. Преди окончателното подаване на офертите до 29 август АПСК трябва да издаде удостоверения, че кандидатите отговарят на условията.


----------------


КОМЕНТАРИ


Никога не съм имал намерени да купувам директно "Булгартабак", моето желание беше по-скоро ние да участваме в пакет с компания, която разбира от този бизнес. Моят фаворит беше KT&G, но заради условията те се отказаха. Нямам нищо с австрийските компании, не ги познавам и не знам кой стои зад тях. Който и да спечели обаче, ние ще влезем в контакт с него и вече ще искаме да участваме в управление на "Булгартабак", защото банката има немалък дял като акционер в това дружество. Компанията има нужда от здрава ръка в управлението, защото в него има прекалено много политическа намеса


Цветан Василев, председател на надзорния съвет на Корпоративна търговска банкаИскаме да участваме, но не ни допускат. Затова държавният дял в "Булгартабак" е затворена страница за нас и се ориентираме към собствения си завод в Пловдив. Дори да искаме, няма как да отворим тази страница заради условията. Нямаме никакво намерение да се свързваме с някоя от одобрение компании за изготвяне на обща програма.


Бойко Качулев, изп. директор на "Кингс Табако"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK