Опозицията: Законопроектът за конфискация на имуществото е тоталитарен

Законопроектът за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност и от административни нарушения, който Народното събрание обсъжда на днешното си заседание, предизвика разгорещени дебати в планерната зала и в крайна сметка беше отхвърлен от депутатите на първо четене.


Проектът предвижда въвеждането конфискацията да може да се прилага без решение на съда и без влязла в сила присъда. ОТ БСП, ДПС и Синята коалиция се обявиха категорично против законопроекта. От левицата заплашиха, че, ако той бъде приет, ще сезират Конституционния съд и европейските партньори. Христо Бисеров от ДПС дори го нарече тоталитарен.От комисията за контрол на ДАНС също разкритикуваха законопроекта и го обявиха за нарушаващ Конституцуята и международни актове. Становището й е, че в него има предпоставки за наказателен произвол, липсват легални дефиниции за основни понятия като "престъпна дейност", "административни нарушения", "облага от престъпна дейност" , "облага от административни нарушения" и т.н.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK