Руската ВТБ официално застана като кандидат за "Булгартабак"

Руската външнотърговска банка ВТБ (Внешторгбанк) стои зад едно от полуанонимните австрийски дружества останали в борбата за държавния дял от "Булгартабак" - BT Invest. Това е показал анализа за акционерната структура на кандидатите, който прави Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). "BT Invest е собственост на ОJSC VTB bank", казаха за в. "Пари" от АПСК. Все още не е ясно дали руската държавна банка е директен акционер в австрийското дружество или играе през свое инвестиционно поделение.


VTB bank или Внешторгбанк (ВТБ) е втората по големина и влияние банка в Русия, като правителството притежава 75.5% от нея. Тя е официалната външнотърговска банка на Русия, през която минават всички сделки с чужбина. Нейн президент в момента е Андрей Костин, който е в управата и на още няколко стратегически фирми като "Роснефт" например. Председател на Надзорния съвет на банката пък е Сергей Дубинин, който преди това беше шеф на Руската централна банка, а после стана директор в "Газпром".


Внешторгбанк има 12 дъщерни банки - в страните от ОНД, 4 в Европа - Австрия, Кипър, Германия и Франция, също така в Грузия, Ангола и Виетнам. Представителства на банката има в Италия, Китай, Индия. Активите на групата са 4.290 трилиона рубли. Най-вероятно дружеството BT Invest е собственост именно на поделението в Австрия. През януари 2011 г. руската държава пусна за приватизация на борсата 10% от акциите на банката. Сред инвеститорите, които купиха книжа, бяха Deutsche Bank и компании от САЩ и Китай. Акциите бяха продадени за над 95 млрд. рубли (2.39 млрд. EUR).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK