Antal International: Пазарът на труда в България се раздвижва

Пазарът на работна ръка в България се подобрява, отчита 9-то поред проучване на Antal Internationa - Global Snapshot за тенденциите на пазара на труда на глоблано и местно ниво. Според най-новото проучване през последното тримесечие има тенденция за увеличаване на търсенето на специалисти и мениджъри в България.


В проучването са анкетирани над 12 800 организации от 47 страни, които са били запитани дали възнамеряват да наемат или освобождават персонал на професионално и управленско ниво през следващите три месеца. Общо 54% от анкетираните мениджъри на компании в България са отговорили, че имат намерение да увеличават броя на служителите си, като това е рекореден резултат към момента. Според проучването положителната тенденция се отразява и при нивата на уволнения, които са спаднали до 18%. Тези данни говорят за цялостно подобрение на българския пазар на труда, отчитат от Antal.


Цифрите за България са близки до средните в глобален аспект, като 52% от организациите са заявили, че смятат да наемат служители, а 17% - да освобождават. Нивата на наемане в останалата част на Източна Европа и Евразия показват смесени резултати. В Турция 71% от организациите набират персонал, докато в Унгария само 43% от фирмите търсят нови служители на професионално и управленско ниво.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK