Според международни експерти България може да стане център на голфа в Югоизточна Европа

България може да се превърне в център на голфа за Югоизточна Европа, ако бъдат изпълнени четири условия. Те са: високо качество на услугите, лесен достъп чрез самолетни, морски и сухопътни връзки, конкуретни цени и добра реклама. Това заяви Питър Уолтън, президент на Международната асоциация на голф туроператорите (IAGTO).


Към момента обаче капацитетът, който се използва на голф игрищата в България все още е едва 15-20%, коментира Николай Станев от Българската голф асоциация (БГА). Въпреки това обаче той допълни, че е оптимист, тъй като през 2009 г. е бил използван само 5-10% от капацитета на голф игрищата, т.е. за последните няколко години се наблюдава положително развитие в сектора.


И българските предприемачи, които се занимават с голф турозъм и президента на международната голф асоциация настояха, правителството да помогне за развитието на сектора. Представителите на Министерствтото на икономиката, енергетиката и туризма ги увериха, че това ще стане и голфът ще бъде включен в годишния план за подпомагане на специализираните форми на туризъм в страната.


Международната голф асоциацията на туроператорите има интерес към нововъзникващите голф дестинации, каквато е и България, обясни още Уолтън. По неговите думи в света има 50 млн. играчи на голф, които контактуват с туроператорите и 80% от тях са готови да прекарат голф-ваканция в България. "Голф туристите са платежоспособни туристи. Те избират 5-звездни хотели и остават за по-дълго, тъй като играта на голф изисква време", обясни той. По думите му, ако голф-игрищата се използват на 70% от капацитета си, за около 3 години те могат да реализират около 60 млн. лв приходи, т.е. по 20 млн. лв. на година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK