Плевнелиев: 11 млрд. EUR финансиране от ЕС ще са ни нужни за 2014-2020 г.

От поне 11 млрд. EUR ще се нуждае България през следващия  програмен период /2014 - 2020 г./ на еврофинансиране. Това  показват разчети на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев, цитиран от БТА. В момента България разполага с 8 млрд. EUR заедно с националното съфинансиране.


Министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев  посочи, че процесът на подготовка за следващия програмен период  трябва да бъде фокусиран едновременно както върху  централизацията на управлението на средствата на национално  ниво, така и върху децентрализацията. Той припомни, че тече  процесът на обединяване на управляващите органи на оперативните  програми в универсален орган, а необходимостта от пряк контакт  по места с бенефициентите е причина да се планира създаването на 6 междинни звена в районите за планиране. Те ще започнат да  работят в средата на следващата година и ще подкрепят местната  власт при планирането и подготовката на инвестиционни проекти за 2014г-2020 г. Според Дончев, вероятно от 2014 г. ще има пет  оперативни програми. Като пример той посочи, че програмите "Техническа помощ" и "Административен капацитет" могат да бъдат  обединени.


Електронна анкета на Съвета за обществени консултации към  парламентарната комисия по европейски въпроси от 28 юни сред 600 респондента, предимно от бизнеса, показва, че именно двете оперативни програми са с най-малка значимост. 80% от допитаните са заявили, че тежките процедури при  кандидатстване са най-значителният проблем. Забавянето на  плащанията посочват около 65%, а от неясни указания от  страна на администрацията се оплакват около 30%от фирмите, участвали в изследването.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK