ЕБВР отпусна 8 млн. EUR на Райфайзенбанк за енергийна ефективност

енергийна ефективност Райфайзен ще финансира домакинствата при покупката на енергоспестяващи дограми, слънчеви колектори и др.Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска 8 млн. EUR на Райфайзенбанк (България) за кредитиране на енергийно-ефективни проекти за домакинствата, съобщиха от дветет кредитни институции. Финансирането е част от новата Програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома на ЕБВР за 40 млн. EUR. Тя наскоро получи зелена светлина от борда на директорите на банката.


Този продукт ни помага да постигнем един от стратегическите приоритети на ЕБВР в България - намаление на енергоемкостта в страната, коментира Даниел Берг, директор на ЕБВР за България. Той допълни, че конкретно в този случай кредитната линия ще подкрепи инвестициите за енергийна ефективност в домовете, където се усвоява около 20% от използваната в България енергия.


Райфайзенбанк финансира покупката на енергоспестяващи дограми, слънчеви колектори за топла вода, отоплителни уреди на биомаса, газови котли, климатични системи, изолация", обясни Момчил Андреев, директор на Райфайзен Груп България. С 2500 лв. финансиране за подмяна на дограма на средно голям апартамент, сметките за топлоенергия намаляват с близо 35%, допълни Андреев.  До сега Райфайзенбанк е финансирала близо 5000 проекта за енергийна ефективност за 8 млн. EUR.


Средствата по кредитната линия на ЕБВР ще бъдат допълнени с безвъзмездно финансиране от Международния фонд Козлодуй. Първата част на тази програма стартира през 2005 г. и е първият инструмент е насочен към разрешаване на проблема със загубата на енергия в домакинствата. България е енергоемка страна, която според някои проучвания използва 5.6 пъти повече енергия, отнесено към БВП, спрямо средното за Европа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK