България трябва да обявява свободните капацитети по транзитните си  газопроводи


България  да обявява свободните капацитети по транзитните си  газопроводи,  разискаваха еврокомисаря по търговските въпроси Карел Де Гухт и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Икономическия министър обясни, че в момента договорът ни с Газпром забранява обявяването на свободни капацитети и разглежда тези данни като конфиденциална търговска информация. Това обаче противоречи на изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет и ограничава конкуренциятаПоставяли сме проблема и пред еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер и смятаме, че той трябва да бъде разрешен на общоевропейско равнище, каза министър Трайков.  Пред същия казус е изправена и Румъния.


От своя страна еврокомисарят каза, че ако не бъде намерено подходящо решение държавата ни е заплашена със съдебна процедура.  Сред обсъжданите теми между двамата бе също и продължаването на антидъмпинговата мярка по вноса на велосипеди от Китай.Според Трайков мярката следва да бъде продължена за следващ петгодишен период, в съответствие с правилата на базовия регламент.


По-рано пред деня Карел Де Гухт изнесе лекция  на тема:"Европа и светът: търговските перспективи за следващите 20 години", организирана от Атлантическия клуб в България, Американската търговска камара и Българското училище за политика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK