Нова онлайн система ще спира измамите с горивата

Тя е разработена от Митниците съвместно с НАП, очаква се министерството на финансите да осигури финансиранетоНова информационна система ще спира измамите и неплащането на данъци и акцизи при сделките с горива, каза пред БНТ Красимир Стефанов, директор на НАП. Софтуерът ще свърже НАП с данъчните складове под митнически контрол. По думите на Стефанов така НАП ще получава цялостна и навременна информация за пълното движение на количествата гориво.


Ще могат да се сравняват количествата, които са внесени в страната, напуснали са данъчните складове и съответно са реализирани на пазара чрез бензиностанциите или по друг начин, обясни данъчнияt директор.  Проектът за изграждането на информационната система е дело на работна група от Агенция "Митници" и НАП. Тя ]е бъде внедрена след като Министерствоto на финансите предостави необходимото финансиране.


Стефанов обясни, че НАП започва проверки на 164 хил. трудови договора, сключени на половин работен ден.  Проверките ще се извършват съвместно с инспекторите на изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" и ще обхванат цялата страна. Целта е да се пресече порочната практика да се наемат служители на 4 часов работен ден, а в същото време те да изпълняват служебните си задължения за много по-дълго време, обясни изпълнителният директор на НАП. По думите му е много важно и самите работници да осъзнаят, че подписвайки подобни договори, те вредят на себе си, тъй като им се зачита по-малък трудов стаж, отколкото са изработили и не могат да ползват пълноценно обезщетенията, които им се полагат. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK