ArcelorMittal предложи 5 млрд. USD за топ производител на пулверизирани вългища

Най-големият в света производител на стомана ArcelorMittal и енегрийната комапния Peabody Energy преговарят за закупуването на най-големия производител на пулверизирани вългища Macarthur Coal. Сделката ако бъде сключена се оценява на 5 млрд. USD.


Новината за изкупуването на Macarthur Coal предизвика 37% скок на акците до 15.50 USD, предаде Reuters. Tова е добра новина за инвеститорите, защото сега не се очаква война на наддаване, както миналата година, когато се водеше тристранна битка за компанията, започната от  Peabody.


От Macarthur Coal обявиха, че тепърва ще се водят преговори. Все още не е ясна и позицията на китайската комапания Citic, който е ключов акционер в нея.


През 2010 г. за Macarthur Coal наддаваха три комапнии и Peabody спечелиха. Тогава те предложиха най-високата цена  -  по 16 USD за акция. Сделката обаче се провали по политически причини. Освен  китайската комапания Citic ArcelorMittal също е акционер в Macarthur Coal.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK