News Corp. изгуби 7 млрд. USD от капитализацията си

Медийната империя на Рупърт Мърдок News Corp. изгуби 7 млрд. USD от пазарната си капитализация по време на борсовата търговия през последните 4 дни, съобщава Bloomberg. Оказа се, че скандалът, в който бе замесен вече закрития британски таблоид News of the World с подслушването на телефони на жертви на атентати, може да има далеч по-голямо отражение на бизнеса му, а не просто да бъде прекратен със спирането на вестника ил иоттеглянето на няколко рекламодателя.Акциите на базираната в Ню Йорк News Corp. спаднаха с 4.6% до 15.19 USD на борсата в Сидни и със 7.6% на Nasdaq вчера. Това е най-големият спад за комапнията от април 2009 г. насам. Така общата пазарна капитализация на комапнията се срина с 15% до 41.2 млрд. USD.


Спадът обаче не може да се сравнява със загубите на компанията от затварянето на News of the World или забавянето на сделката за придобиване на 61% от телевизионния канал BSkyB, коментира Дейвид Банк, анализатор от RBC Capital Markets в Ню Йорк. Според него заглавията в медиите не само са довели до понижаване в цената на акциите на компанията на Мърдок, но оставят и усещането, че не се знае колко дълбок може да се окаже скандала.  Междувременно BSkyB също изгуби част от стойноста си. От 4 юли, когато Guardian публикува материал за подслушването на телефона на убитата ученичка Мили Даулър, до днес цената на комапнията се сви с 2.6 млрд. GBP. Само по време на днешната търговия в Лондон акциите на компанията спаднаха с 2.2% до 700 пенса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK