Съдът намали четири пъти глобата на "Белла България" от КЗК

Петчленен състав на Върховния административен съд(ВАС) потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията за наложена глоба на "Белла България", но намали размера й 4 пъти до 52 243. Първоначалната санкция наложена от КЗК беше за 217  680 лв. Решението на ВАС е окончателно.


Стягай се за глобаОт антимонополната комисия припомнят, че производството е образувано по повод промоционална игра под надслов "Стягайте багажа за LEKI пътешествия". Според рекламното съобщение всяка седмица от 2 ноември до 13 декември 2009 г. всеки, изпратил уникален код в скреч зона върху опаковката на шпекови колбаси LEKI, може да участва в раздаването на 4 самолетни уикенд екскурзии за двама до Париж, Лондон, Рим и Берлин. Според КЗК обаче законът забранява действия, които с непазарни елементи влияят на решението на потребителя дали да купи дадена стока или не, като се отклонява вниманието му от търговските свойства на продукта. КЗК счита, че поведението на "Белла България" е нарушение на добросъвестната търговска практика и пазарните принципи, при което конкуренцията не е насочена към по-високото качество и конкурентни цени на предлаганите стоки/услуги, а цели привличане на клиенти по начини, несвързани търговските характеристики на предлаганите продукти.


Санкция по жицатаВАС обаче е потвърдил друга санкция наложена от КЗК. Това е санкцията на "ЕВН България Електроснабдяване" заради налагане на нелоялни търговски условия при снабдяването с електрическа енергия. ВАС е оставил размера на санкцията на 256 024.50 лв., а решението е окончателно. Поведението, квалифицирано като нарушение от КЗК, се изразява в отказ от възстановяване на електрозахранване на имот до заплащане на дължимите от предишен ползвател суми за потребена електрическа енергия. Отказът е изразен изрично в писма на "ЕВН България Електроснабдяване" до молителя, "Надежда-94" ООД. Възстановяване на електроснабдяването е станало едва след като дружеството е платило пълния размер на натрупаните от неговия наемател "Серсан" ООД задължения.Според КЗК поведението на "ЕВН България Електроснабдяване" е налагане на нелоялни търговски условия и нарушава Закона за защита на конкуренцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK