Електронните листовки ще са в сила от есента

Системата за електронни листовки, по които ще се оценяват кандидатите за шофьори, ще е готова до есента, обяви министъра на Транспорта Ивайло Московски при представянето на резултатите от кампанията "Шофирай отговорно", организирана от сдружение "Отворена младеж" с финансовата подкрепа на европейската програма "Младежта в действие" и DIAGEO. Оценяването на кандидатите ще се извършва автоматично от самата система, без възможност за човешка намеса. Въпросите вече ще са 45 вместо досегашните 60, като в зависимост от трудността си те ще дават от 1 до 3 точки. Кандидатите ще трябва да дадат 90% верни отговори, за да минат теста, а всяка листовка ще е защитена с баркод.


Транспортния министър заяви, че освен новите листовки, като мярка за повишен контрол ще бъде поставено и видеонаблюдение в пунктовете за технически преглед. Той подчерта, че има конфликт на интереси в случаите, в които превозвачи ползват собствени технически бази. Според него тази практика трябва да бъде прекратена. Трябва да се преосмислят изискванията за тези пунктове, тъй като в България те са твърде много - над 800, каза още транспортният министър.  За пример той даде съседна Турция, където въпреки на фона на по-голямото население, пунктовете за технически прегледи са само около 250.


Според Московски трябва да се свърши много работа и в Държавна автомобилна администрация, тъй като там "системата е пробита от 20 години. Една от мерките за подобряване работата на ДАИ е връщането на част от глобите в системата под формата на бонуси и нова екипировка за служителите й. Тази мярка вече е договорена с финансовото министерство и според транспортния министър няма причина да не почне да се прилага от есента.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              


Организаторите на информационната кампания "Шофирай отговорно",отчетоха, че в последните години е постигнат сериозен успех в намаляването на жертвите на пътни инциденти - ако през 2008 г. те са били 1061, през 2009 г. са 901, а през миналата година са спаднали до 775.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK