70% от българите в Испания не искат да се връщат

Почти две трети от българските емигранти в Испания не искат децата им да се завърнат в България, сочат данни на Института за икономически изследвания към БАН. Проучването е направено през май и юни и обхваща 506 българи от 24 населени места в Испания.


Изследването показва, че майките в по-голяма степен не искат децата им да се върнат в страната. Това е симптом, че нещо в държавата ни не е наред, коментира доц. Веселин Минчев, заместник-директор на ИИИ към БАН.


Близо 3% от българчетата в Испания не говорят български, а 15% имат слаби познания по езика. Над 70% от нашите емигранти в Испания не искат да се върнат в България, а само 5 % обмислят подобен ход. "Изглежда губим една креативна част от населението си, която е способна да се справя сама с проблемите си", коментира Минчев. Той отбелязва, че  средната възраст на българските емигранти в Испания е 36 години и 23% от тях имат висше образование.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK