Голямо находище на уран бе открито в Индия

В Индия бе открито голямо находище на уранова руда, предаде Times of India. Находището е било открито в щата Андхра-Прадеш и от него ще могат да се добиват около 49  хил. тона уран. Не се изключва възможността залежите да са много по-големи, каза Шрикумат Банерджи, секретар на департамента по атомна енергетика.


Експертите обаче отричат възможността това да е най-голямото находище в света. Най-големите рудници в Индия са в щата Джаркханд, чийто залежи се равнява на около 170 хил. тона.


Според индийският секретар на департамента по атомна енергетика добивът ще намали зависимостта на Индия от вноса на тази суровина. В Индия има 20 ядрени реактора с обща мощност 4780 мегавата. Страната планира да пусне в ескплоатация още 34 реактора в следващите няколко години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK