Х. Клинтън е искала информация за организираната престъпност в България

Моля за подробна информация за видовете производства и имената на компании, в които български (или чужди) престъпници са инвестирали, придобили или смятат да придобият. Моля за подробна информация за притежаваните банки и информация за техниките, използвани от престъпниците при прането на пари. Моля за подробна информация за връзки между престъпници и официални представители на правителството". Това пише през декември 2009г. държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън в киблограма до американското посолство у нас. Секретният документ е предоставен от сайта Wikileaks до bivol.bg.


Кратък списък на престъпници


По това време посланик на щатите в България е Джон Ордуей, пише "Биволъ" и допълва, че този документ не е бил огласяван заради високата си степен на секретност. Ордуей е начело на американското посолство от лятото на 2009 г. до пристигането на настоящия дипломат Джеймс Уорлик.Ордуей уточнява, че списъкът за организираната престъпност в България "в никакъв случай не е пълен, но представя някои от най-известните фигури, при които повдигането на обвинения и осъждането им, ще означават съществена крачка напред за българското правителство и ще ни приближат до деня, когато мафиоти като Пилето няма повече да "бъдат отглеждани в естествена среда".
Най-известните


Според грамата най-известните фигури на организираната престъпност в България към 2009 г. са: Черепа, братята Маргини, братята Галеви, Баретата, Батков, Пилето, Пръча


"Всяка държави си имат мафия, но в България мафията си има държава"


Съществува широко-разпространена българска поговорка - "всички държави си имат мафия, но в България мафията си има държава", отбелязва се още в доклада. Престъпни босове или "мутри", които са по-познати с цветистите си прякори, често могат да се видят из София, каращи бясно черните си БМВ-та и джипове - Мерцедеси, следвани от група телохранители, описва ситуацията в България Джон Ордуей. Той пише още, че българската организирана престъпност е особено активна в международното пране на пари, в трафика на наркотици и трафика на хора, във фалшификациите и поръчковите убийства.


Твърдата ръка на Борисов


"Управляващата центристка партия ГЕРБ, рекламираща водача си Бойко Борисов като човек с твърда ръка и с полицейски опит, дойде на власт с убедителна победа през миналия юли заради обещанията да се справи с корупцията и да се бори с организираната престъпност. Правителството на ГЕРБ сега трябва да покаже политическа воля и да приеме предизвикателството", пише Ордуей. Според Еврокомисията обаче присъдите на Митьо Очите, Пилето и Пръча са твърде леки и че са заловени малко от "големите риби".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK