Комисията "Кушлев" е внесла в бюджета едва 8 млн. лв.

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, позната доскоро като комисията "Кушлев" е запорирала имоти на стойност над 677 млн. лв., като само малко над 8.1 млн. лв. от тях са били реално конфискувани в полза на държавата. Това показва докладът за 5-годишната работа на комисията, изготвен от фондация "Риск монитор".


"В държавната хазна е влязъл минимален процент от сумите от обезпеченията. Често конфискуваните имущества са и непродаваеми, обясняват авторите на доклада. "Риск монитор" е попаднала и на доста пропуски и недоглеждания в работата на комисията за гражданска конфискация. Авторите на доклада дадоха пример със случай, при който вместо да поиска запор на обществена пералня на подсъдим заедно с цялото й оборудване, комисията е подала искане за възбрана само на сградата. Междувременно собственикът й изнесъл машините и дори свалил дограмата на прозорците на сградата.


В същото време за пет години работа комисията е похарчила над 31.5 млн. лв. от държавния бюджет и то само за заплати на членовете си и за издръжка, показва справка на в. "Пари" в докладите към закона за държавния бюджет от 2006 до 2010 година.


Подробности четете в утрешния брой на в "Пари"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK