МИЕТ ще обяви конкурс за дълбоководно проучване в Черно море

Подписването на договор за проучвания за шистов газ с американската компания Chevron ще се случи до дни, тъй като в момента се оправят последните детайли от договора. Това обяви енергийният министър Трайчо Трайков при октриването на конференция, организирана от неговото ведомство, посветена на проблемите, свързани с проучването и добива на шистов газ в България.


В отговор на общественото недоволство


От икономическото министерство подчертаха, че няма основание да се изисква оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) преди издаването на разрешително за търсене и проучване на нефт и газ. Такова скоро ще получи Chevron, а обществените нагласи в района на Нови пазар, където ще се правят сондажите бяха крайно негативни преди седмици. Трайков беше категоричен, че проучванията за шистов газ не се различават от тези за конвенционален природен газ. Той обеща, че след като бъде дадено разрешителното за проучване, ще се организира кампания, с която обществото да бъде запознато със спецификата на този тип добив. Енергийният министър подчерта, че прогнозните обеми за залежите на шистов газ у нас са добри и е важно да се види доколко може да се разчита на ресурса. Трайков увери, че преди да започнат сондажите, ще бъдат спазени всички изисквания на законите, които са изцяло съобразени с европейското законодателство.
Идват ощеИкономическият министър уточни, че предстоят конкурси за нови проучвания за шистов газ в Северна България, но не каза къде точно. По-късно след конференцията зам.-министърът на икономиката Делян Добрев обяви, че в момента се подготвя конкурс за дълбокопроводно проучване в блок "Хан Аспарух" в Черно море. На същото място преди години австрийската компания OMV е започнала проучване за нефт. В последствие обаче компанията се е отказала, тъй като по думите на Добрев "не са успели да изпълнят работната програма". В момента към въпросния блок интерес за проучване имат няколко компании.


Шистов и конвенционален газ от едно находище


До края на годината "Дайрект Петролеум България" трябва да каже какви запаси на шистов газ има в находището "Девенци" край Ловеч и по каква технология ще се добива, информираха експерти от икономическото министерство. Зам.-министър Делян Добрев коментира, че в момента компанията е направила постъпки за търговско откритие само за конвенционален природен газ. По предварителни данни залежите на синьо гориво в находището са между 10 и 12 млрд. куб. метра газ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK