Щетите от Е.коли за България са 2.6 млн. EUR

Страната ни е уведомила Брюксел за размера на загубитеЩетите от Е.коли за България са 2.556 млн. EUR, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".  За толкова е докладвала страната ни в Брюксел. Стопаните ще получат компенсации за нереализираните количества зеленчуци и непраната реколта в следствие на кризата с епидемията.А от неприбраната реколта производителите са понесли щети за 6 477 EUR.


Обезщетения са поискали 96 български зеленчукопроизводители. По предварителна заявка се очакваше 156 производители да подадат молба за компенсации. В зависимост от заявените количества и площи, Европейската комисия ще прецени дали да намали помощта за всички държави от ЕС, ако обезщетенията надхвърлят 210 млн. EUR.


На 18 юли ЕК обяви допълнителен прием за 2011 г. на програми за информиране и насърчаване в сектора на пресните плодове и зеленчуци – на вътрешния пазар и в трети страни. Срокът за представяне на програмите е до 15 август. Два месеца по-късно ще стае ясно кои ще бъдат съфинансирани, а до 15 февруари ще бъдат сключени договорите за подпомагане.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK