Молбата на НАП да стане основен кредитор в "Химко" беше отхвърлена

Окръжният съд във Враца се произнесе по делото за несъстоятелността на торовия завод "Химко", съобщи БТА. На заседание днес е приета съдебната финансово-счетоводна експертиза на изпълнението на оздравителния план на предприятието от фирмата "Ново Химко". Съдът ще се произнесе в регламентирания едномесечен срок.


Молбата на НАП да бъде присъединена към основните кредитори на неработещия химически завод беше отхвърлена. Агенцията претендираше за около 15% от общите задължения на завода.


Процедурата по възобновяване на несъстоятелността на "Химко" беше поискана от основните кредитори - "Булгаргаз" и Националната електрическа компания (НЕК). Мотивите за иска са, че дружеството не изпълнява оздравителния план, одобрен от съда, и не плаща признатите задължения към двете компании.


През 2007 г. "Ново Химко" получи собствеността върху "Химко" със задължението да изплати редуцираните дългове към "Булгаргаз" в размер на близо 54 млн. лв. и над 21 млн. лв. към НЕК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK