Турската "Тюркойл" навлиза ударно в Босна

Сараевската верига бензиностанции "Имзиткомерс" от 1 август ще продава бензин от турски доставчик - компанията "Тюркойл", която нае част от санираните босненски петролохранилища с обем 10 000 кубически метра, съобщава сараевският вестник "Дневни аваз", цитиран от БТА.


С това турската компания навлиза на босненския пазар с амбицията скоро да се превърне в главен дистрибутор на петролни продукти в тази част на Европа."Тюркойл" планира да инвестира в Босна десетки милиони евро в търговията с петрол и петролни продукти.


Директорът на "Имзиткомерс" Захир Имамович е сключил договор с турската компания да го снабдява с горива срещу 30% от печалбата. "Засега не съм продал фирмата, но може би и това ще стане", каза Имамович. Той подчерта, че горивата, доставяни от "Тюркойл", са много по-качествени от тези на хърватската петролна компания ИНА, от която са се снабдявали досега.Имамович добави, че "Тюркойл" води преговори и с други босненски фирми и скоро може да покрие целия петролен пазар в Босна.


Турската компания е наела хранилището за 10 години, разчитайки, че пазарът на петрол в Босна ще се разраства. Според статистиката потреблението на горива в Босна през миналата година е било 2,5 милиона тона, докато преди две години са били изразходвани 1,5 милиона тона петролни продукти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK