Правителството узакони работата от вкъщи

Работата от разстояние бе включена в кодекса на труда. Това стана ясно след заседанието на правителството днес. Кабинетът одобри промени в закона, с които регламентира работата от вкъщи или извън офисите на работодателите. Така всеки, който желае може да работи от дома си, като се ползва с всички права по кодекса на труда.


Приетите от правителството промени гласят, че служителят, който извършва работа от разстояние трябва да бъде назначен на трудов договор, но сам организира работното си време и почивките си. Той има право на отпуск, установен в трудовото законодателство или в договореностите между него и работодателя. В измененията ясно е записано, че служителите, които работят от вкъщи имат същите трудови и синдикални права, както и същия достъп до обучение и развитие в кариерата както и служителите, които работят в помещенията на работодателя. Промените се правят с цел ограничаване на сивия сектор на пазара на труда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK